Brugwachter

simula

In het 2e jaar van Bedrijfskunde moest er bij het vak “Kwantitatieve Besluitvormingstechnieken” een programmeer opdracht gedaan worden. Het ging daarbij een wachtrij probleem waarvoor een optimale oplossing gevonden moest worden mbv een computer programma: “zoek gegeven een bepaalde aankomst verdeling van oost/west-bootjes en noord/zuid-autootjes naar de beste brugopening regel voor een brugwachter”, “hoeveel meter extra kade moet er komen bij een bepaalde toename van vrachtboten”, etc.

Het is 1984 en dat programma schrijf ik in de object oriented taal “Simula” op de Vax computer van de RUG! Hoe cool is dat? [In dat jaar waren er overigens maar 4 mede studenten die zo’n programma konden schrijven, en uiteindelijk hebben wij dus alle opdrachten gemaakt. Niet verder vertellen! We hadden overigens geen onderlinge afspraken gemaakt, dus het zal niet heel moeilijk geweest zijn te herkennen welke programmeur welke programma geschreven had.]