Villa Henny

Villa Henny is een villa aan de Amersfoortseweg in Zeist. Het pand is een rijksmonument en staat in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. Het is van 1915-1916 gebouwd naar ontwerp uit 1914 van Robert van ’t Hoff, in opdracht van de zakenman Anton Bernhard Henny (1872-1958).

De villa wordt gekenmerkt door de plastisch gegroepeerde massa’s en dominerende horizontale lijnen. Dit is een aan Frank Lloyd Wright verwante stijl. Het pand is een van de eerste woonhuizen waarin betonskeletbouw gebruikt wordt. De villa is gebouwd op een vrijwel symmetrische plattegrond. Opvallend zijn de witgepleisterde wanden, 8 (!!) balkonnen en overstekende daken.

De Stijl Gids Nederland #13

Najaar 2023:

Bij het genereren van De Stijl/ Mondriaan huizen mbv AI kwam Bing opeens op de proppen met een huis met erg veel Villa Henny trekken…